Masz ochotę na tartę, która zrobi wrażenie na gościach? Nie szukaj dalej! W tym artykule zebraliśmy najlepsze przepisy na tarty do wypróbowania. Od klasycznych tart owocowych po unikalne kombinacje smakowe, te przepisy z pewnością zaspokoją twoje słodycze.

Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym, czy doświadczonym piekarzem, te pomysły na tarty są łatwe do naśladowania i zaowocują pysznym i oszałamiającym wizualnie deserem. Przygotuj się, aby zaimponować swoim przyjaciołom i rodzinie tymi przepysznymi tartami! Sprawdź też Co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko i na słono?

Tarta na słodko – popularna i przepyszna

Tarta na słodko to popularny i ponadczasowy wypiek, który składa się z kruchego ciasta oraz różnorodnych nadzienie, takich jak owoce, kremy czy czekolada. Ciasto jest chrupiące i delikatne, natomiast nadzienie dodaje mu słodyczy i intensywnego smaku.

Tarta na słodko może być przyrządzana ze wszystkich dostępnych owoców sezonowych, co sprawia, że jest doskonałym deserem przez cały rok. Jest bardzo łątwa w przygotowaniu, idealna do podania zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Dzięki swojej uniwersalności i możliwości dowolnego dopasowania składników do indywidualnych preferencji, tarta na słodko jest uwielbiana przez wielu smakoszy.

1. Tarta serowa z owocami bez pieczenia i wyrabiania ciasta:

Czas przygotowania: 5 minut
Czas mrożenia: 4 godziny
Liczba porcji: 6 gałek lodów = do 300 g lodów

Kaloryczność (kcal): 44 w 1 gałce
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • herbatniki (250g)
  • masło (100g)
  • ser mascarpone (250g)
  • cukier puder (100g)
  • śmietana kremówka (200ml)
  • owoce sezonowe (np. truskawki, maliny, jagody)

Przygotowanie:

  1. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem.
  2. Przygotowaną masę wylać na dno formy do tarty i równomiernie rozprowadzić.
  3. W rondlu podgrzewać śmietankę kremówkę, dodać ser mascarpone i cukier puder, całość dokładnie wymieszać.
  4. Otrzymaną masę wylać na spód herbatnikowy.
  5. Wierzch udekorować ulubionymi owocami, schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny.

Jeżeli wolisz inne owoce, to nie bój się eksperymentować. Może tarta jabłkowa, tarta z malinami, borówkami czy z truskawkami?

2. Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami bez pieczenia i wyrabiania ciasta

Czas przygotowania: 5 minut
Czas mrożenia: 4 godziny
Liczba porcji: 6 gałek lodów = do 300 g lodów

Kaloryczność (kcal): 44 w 1 gałce
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • herbatniki (200g)
  • masło (80g)
  • gorzka czekolada (200g)
  • mleko skondensowane (puszka 400g)
  • masło (50g)
  • sól
  • orzechy (np. włoskie lub nerkowce)

Sposób wykonania:

  1. Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać i ułożyć na dnie formy.
  2. W rondlu podgrzać mleko skondensowane, dodać masło i szczyptę soli, gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  3. Na przygotowany spód herbatnikowy wylać karmel, wierzch posypać posiekanymi orzechami.
  4. W międzyczasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią tartę.
  5. Schłodzić w lodówce przez około 1-2 godziny.

Teraz możesz podać swoją przepyszną tartę czekoladową. 

3. Tarta cytrynowa z bitą śmietaną bez pieczenia i wyrabiania ciasta

Czas przygotowania: 5 minut
Czas mrożenia: 4 godziny
Liczba porcji: 6 gałek lodów = do 300 g lodów

Kaloryczność (kcal): 44 w 1 gałce
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • herbatniki (180g)
  • masło (70g)
  • serek mascarpone (250g)
  • jogurt grecki (200g)
  • cukier puder (70g)
  • sok i skórka z cytryny
  • bita śmietana

Przygotowanie:

  1. Herbatniki rozdrobnić, dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać i ułożyć na dnie formy do tarty.
  2. W misce wymieszać serek mascarpone, jogurt grecki, cukier puder, sok i skórkę z cytryny. Otrzymaną masę wylać na spód herbatnikowy. Opcjonalnie można przygotować lemon curd.
  3. Wierzch udekorować bitą śmietaną i skórką z cytryny. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

Te szybkie i łatwe w przygotowaniu tarty na słodko bez pieczenia są świetnymi pomysłami na deser, który z pewnością zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich gości.

Tarta cytrynowa z bitą śmietaną bez pieczenia i wyrabiania ciasta

4. Tarta Tatin

Składniki

  • 6-8 dużych jabłek (najlepiej odmiany kwaśne, takie jak Granny Smith)
  • 150g cukru
  • 100g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ewentualnie można wykorzystać też kruche ciasto)

Przygotowanie:

  1. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na ćwiartki.
  2. W rondlu o grubym dnie lub w rondlu żeliwnym rozpuść masło, dodaj cukier i sok z cytryny. Całość gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie karmelowa masa.
  3. Gdy karmel zacznie się lekko karmelizować, dodaj pokrojone jabłka oraz ekstrakt z wanilii. Gotuj na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną i karmel zgęstnieje. Staraj się regularnie przemieszać, aby zapobiec przypaleniu się jabłek.
  4. Gdy jabłka są gotowe, wyłącz palnik i odstaw na bok.
  5. Wyłóż ciasto francuskie na blat lub deskę i rozwałkuj na kształt koła, wielkości dna okrągłej formy do pieczenia.
  6. Na gotowym karmelu z jabłkami ułóż ciasto francuskie w równym kawałku, starając się dokładnie przykryć całość.
  7. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 20-25 minut, aż ciasto stanie się złociste.
  8. Gdy ciasto jest gotowe, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  9. Gdy tarta tatin przestygnie, delikatnie odwróć ją do góry dnem na talerz. Uwaga na gorący karmel!

Tarta tatin na cieście francuskim jest gotowa do podania. Można ją serwować z dodatkową bitą śmietaną lub gałką lodów. Smacznego!

5. Tarta na słono – tarta ze szpinakiem, fetą i boczkiem

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g boczku
  • 150 g sera feta
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  •  sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szczyptę soli. Zagnieć składniki, dodaj jajko i wodę, zagnieć je razem, aż wszystko się połączy. Owij ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Po upływie czasu rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj spód widelcem i włóż do lodówki na 10 minut.
  3. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, aż zacznie się rumienić. Dodaj opłukanego szpinak i podsmażaj, aż zmięknie. Ostudź.
  4. Rozbij jajka do miski, dodaj śmietanę, posiekany ser feta, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszaj.
  5. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, na spód wyłóż zawartość z patelni, a następnie wlej na to mieszankę jajeczną.
  6. Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż masa jajeczna się ścięła i tarta zrumieniła.
  7. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć przez kilka minut, przed podaniem.

Tarta ze szpinakiem, fetą i boczkiem w wersji wytrawnej, czyli na słono gotowa do podania. Można podać ją na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Eksperymentuj ze smakami! Tarta ze szparagami? A może tarta z porem? Ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia.

Tarta na słono - tarta ze szpinakiem, fetą i boczkiem

Jak zrobić idealny spód do tarty na słodko?

Aby przygotować idealny spód do tarty na słodko, potrzebujesz odpowiedniej proporcji składników oraz precyzyjnych kroków. Oto jak to zrobić:

Proporcje składników:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru granulowanego
  • Szczypta soli
  • 1/2 szklanki zimnego masła
  • 2-3 łyżki bardzo zimnej wody

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i delikatnie wgnieć palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć ciasto, ale nie za długo.

Schłodzenie i rozłożenie ciasta:

  1. Ciasto zawin do folii spożywczej i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na blachę, a następnie wstaw do lodówki, zanim przejdziesz do pieczenia.

Unikaj błędów:

  • Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo
  • Upewnij się, że masło jest dobrze schłodzone, aby uzyskać kruchy spód.
  • Starannie wyważ proporcje składników, aby uzyskać doskonałe ciasto.