Jeśli lubisz dania z mielonego mięsa, ale masz ochotę na coś innego niż klasyczne kotlety, te dwa przepisy na pewno przypadną Ci do gustu. Pierwszy to aromatyczne kotlety mielone z nadzieniem z sera i suszonych pomidorów – soczyste, pachnące i pełne smaku. Drugi to cevapcici, czyli niewielkie mięsne kiełbaski inspirowane kuchnią bałkańską – idealne na grilla lub kolację z przyjaciółmi.
Do obu potraw warto wybrać dobrej jakości mięso mielone, najlepiej świeże i o odpowiedniej strukturze. Świetnie sprawdzi się tutaj mięso mielone wołowe Sokołów, które można znaleźć w ofercie Mamyito.pl. Dzięki niemu dania wychodzą wyjątkowo soczyste i pełne smaku.
Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: ok 40 minut
Porcja dla 4-6 osób
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 kajzerka( najlepiej czerstwa)
- 1 szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 50g sera lazurok
- 6 suszonych pomidorówolej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Mięso wyrobić dokładnie z kajzerką, czosnkiem, cebulą i jajkiem na gładką masę.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Z masy mięsnej formować niewielkie kotlety.
- Do środka każdego z nich włożyć kawałek suszonego pomidora i sera pleśniowego.
- Przykryć dokładnie mięsem.
- Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Podawać z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem.
Smacznego !

Cevapcici wieprzowe
Czas przygotowania: ok 1h
Porcja dla 4 osób
Składniki
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebuleduża garść posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka zmielonej kolendrypół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki chillisól, pieprz

Przygotowanie:
- Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami i z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, a następnie odstawiamy do lodówki na 30min.
- Po tym czasie formujemy „kiełbaski” wokół drewnianych patyczków do szaszłyków (najlepiej je wcześniej namoczyć aby się nie przypalały). Jeśli konstystencja będzie zbyt luźna można dodać jajko.
- Tak przygotowane cevapcici smażyć na grillu, patelni grillowej lub zwykej patelni (z dodatkiem tłuszczu).
- Podawać z pieczywem typu pita, paprykową pastą ajwar lub sosem tzatziki.
Kotlety z nadzieniem z sera i suszonych pomidorów to pomysł na szybki, ale efektowny obiad, który zawsze się udaje. Z kolei cevapcici to świetna alternatywa dla klasycznych grillowych kiełbasek – lekko pikantne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.
Oba dania pokazują, że z mielonego mięsa można przygotować coś naprawdę wyjątkowego – wystarczy kilka dobrych składników i odrobina inspiracji.