×
Blog mamyito Przepisy Przepisy na dania z mięsa mielonego (cevapcici i kotlety mielone)

| 3 minut czytania

Przepisy na dania z mięsa mielonego (cevapcici i kotlety mielone)

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:

Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami 

Jeśli lubisz dania z mielonego mięsa, ale masz ochotę na coś innego niż klasyczne kotlety, te dwa przepisy na pewno przypadną Ci do gustu. Pierwszy to aromatyczne kotlety mielone z nadzieniem z sera i suszonych pomidorów – soczyste, pachnące i pełne smaku. Drugi to cevapcici, czyli niewielkie mięsne kiełbaski inspirowane kuchnią bałkańską – idealne na grilla lub kolację z przyjaciółmi.

Do obu potraw warto wybrać dobrej jakości mięso mielone, najlepiej świeże i o odpowiedniej strukturze. Świetnie sprawdzi się tutaj mięso mielone wołowe Sokołów, które można znaleźć w ofercie Mamyito.pl. Dzięki niemu dania wychodzą wyjątkowo soczyste i pełne smaku.

Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami 

Czas przygotowania: ok 40 minut
Porcja dla 4-6 osób

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 kajzerka( najlepiej czerstwa)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 50g sera lazurok
  • 6 suszonych pomidorówolej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. Mięso wyrobić dokładnie z kajzerką, czosnkiem, cebulą i jajkiem na gładką masę.
  4. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Z masy mięsnej formować niewielkie kotlety.
  6. Do środka każdego z nich włożyć kawałek suszonego pomidora i sera pleśniowego.
  7. Przykryć dokładnie mięsem. 
  8. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Podawać z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem.

Smacznego !

Sokolow_ANABRU_Miesa_1420x533px2028129

Cevapcici wieprzowe 

Czas przygotowania: ok 1h
Porcja dla 4 osób

Składniki

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebuleduża garść posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendrypół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki chillisól, pieprz
Cevapcici wieprzowe 

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami i z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem,  a następnie odstawiamy do lodówki na 30min.
  2. Po tym czasie formujemy „kiełbaski” wokół drewnianych patyczków do szaszłyków (najlepiej je wcześniej namoczyć aby się nie przypalały). Jeśli konstystencja będzie zbyt luźna można dodać jajko.
  3. Tak przygotowane  cevapcici smażyć na grillu, patelni grillowej lub zwykej patelni (z dodatkiem tłuszczu).
  4. Podawać z pieczywem typu pita, paprykową pastą ajwar lub sosem tzatziki.

Kotlety z nadzieniem z sera i suszonych pomidorów to pomysł na szybki, ale efektowny obiad, który zawsze się udaje. Z kolei cevapcici to świetna alternatywa dla klasycznych grillowych kiełbasek – lekko pikantne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.

Oba dania pokazują, że z mielonego mięsa można przygotować coś naprawdę wyjątkowego – wystarczy kilka dobrych składników i odrobina inspiracji.